BRUZZ-Interview: Is 'beter eten' een goed voornemen?
Een interview met Bruzz (Bram Van de Velde) over goede voornemens op vlak van eten voor dit nieuwe jaar.
Bram: Heb jij het kerstdiner gekookt?
Kelly: Ja, zeker met mijn moeder. We hebben zowel Europees als Afrikaans eten gekookt. De groenten waren zeker op het menu. Het was heerlijk.
Bram: Hoe zou je je eigen voedingsgewoonte omschrijven?
Kelly: Meer als een 'try-to-be-balanced', met andere woorden een 'evenwichtige eter'. Ik verkies geen strenge diëten of strenge restricties, maar ga eerder voor evenwichtig eten. Dat is bijvoorbeeld, zoals 'Gezond Leven' het mooi uitlegt, een mooie bordverdeling: bij elke maaltijd groenten, de helft van je bord bestaat uit groenten, 1/4 van je bord uit koolhydraten (aardappelen, rijst, etc.) en 1/4 uit eiwitten (vlees of vis). Verder snoep ik ook graag hoor, maar ik let wel op wat mijn lichaam nodig heeft. Ik let dus op mijn porties en het soort snoep bijvoorbeeld. Als ik chocolade koop, ga ik bijvoorbeeld letten op de nutriscore in de winkel of kies ik chocolade met de minste toegevoegde suiker en/of verzadigde vetten.
Bram: Jouw filosofie van mindful eten lijkt me een goede plek om te beginnen. Wat is mindful eten? Wat is het zeker niet?
Kelly: Voor de tv eten is bijvoorbeeld niet mindful eten, want voordat je het weet, is de hele zak chips weer op terwijl je maar een beetje wilde snoepen. Dit is dus niet mindful, met andere woorden, je was dus niet bewust aanwezig. Mindful eten of de algemene term 'mindfulness' betekent meer bewust zijn van je omgeving en je acties. Mindfulness is ook leren omgaan met de gedachten die door je hoofd gaan, ze leren los te laten zonder erop te reageren of erover te piekeren.
Op het vlak van eten betekent dat je meer bewust bent van de smaken die je ervaart, de porties die je eet, je honger- of verzadigingsgevoel en zelfs je gevoelens. Mindful eten kan dus helpen food cravings meer onder controle te houden.
Bram: Merk jij dat 'beter eten' een goed voornemen is voor sommige mensen?
Kelly: Ja en nee. Ja in de zin dat mensen gemotiveerd zijn om hun voeding aan te pakken en ze dus ook bewuster zijn over hoe ze tot nu toe hun voeding hebben aangepakt. Daarnaast is enkel 'beter willen eten' als goed voornemen zeker niet voldoende omdat het heel vaag blijft. Stel ik zeg tegen jou 'kom, we gaan naar Spanje'. Heel leuk, maar deze informatie is niet voldoende. Je weet dus niet waar precies in Spanje, hoe daar te geraken, wanneer, en zelfs als je al die informatie weet, kan het soms niet volgens plan lopen. Een voedingsplan, structuur of begeleiding is dus zeker van belang als je beter wilt gaan eten. Een eenvoudige maar cruciale tip voor het nieuwe jaar die ik je kan aanbevelen is om slechts één doel te kiezen, je hier minstens één maand aan te houden en je plan in detail uit te werken binnen maximaal drie dagen. Zorg daarnaast voor ondersteuning door hulp te zoeken bij je omgeving of een professional.